Николай Славеев отпразнува своя 55-годишен юбилей

logo sarnitsa new

Николай Славеев 1

На 1-ви октомври именитият изпълнител на български фолклор и сърничанин по рождение и душа Николай Славеев отпразнува своя 55-годишен юбилей.

От свое име и от името на нашите съграждани г-н Бозов почете личния му празник със символичен подарък, с който изрази радостта и признателността си за помощта, коректността и уважението, което Николай оказва на общината от обособяването ù като самостоятелна административно-териториална единица и особено при организирането на традиционния ни празник Събор Сърница, на който всяка година е почетен гост и приятел.

Желаем му преди всичко крепко здраве и благополучие. Нека още дълги години да радва многобройните си почитатели от България и чужбина с прекрасната и стойността музика, която прави. Той е гордост за Сърница, защото е посланик на невероятния и автентичен бит и култура на родния си край и българския фолклор по целия свят.

Николай Славеев 2

Животът на Николай Славеев е предопределен и обвързан с музиката още от раждането му, защото едва ли е случайност, че роден именно на 1-ви октомври – Световният ден на музиката. Завършва основното и средното си образование в местната гимназия в Сърница, където за първи път се проявява дарбата му и се включва в училищни и читалищни фолклорни групи. Носител е на златни медали от ⅤⅠ и ⅤⅠⅠ Републикански фестивал на художественото творчество в тогавашната Народна Република България.

Николай Славеев 3

Но освен музиката и пеенето, той проявява и още доста таланти, които също му носят успехи в младежките години. Тренира и участва в отбори по борба и футбол. А през 1978г. заема първото място и донася златен медал в Сърница от Републиканския шампионат по авиомоделизъм. Впрочем страстта към авиомоделизма му остава и до днес.

Няколко години работи и в тогавашното кметство Сърница, така че може да се каже, че е и общинар. Завършва висше образование със специалност „Счетоводство”.

През 1996г. заминава за София, където започва да развива музикалната си кариера. Благодарение на прекрасния си и звучен родопски глас бързо успява са спечели любовта и симпатиите на публиката и скоро сключва договор с една от най-големите музикални компании в България. Така той има възможността да прави участия в цялата страна и Балканския полуостров и се превръща във всенароден любимец щом стане въпрос за българска народна музика.

Николай Славеев 4

В професионалната си музикална кариера Николай Славеев има записани и издадени 13 албума, които са разпространени по цялото земно кълбо в хиляди тиражи. В тях той представя по уникален и вдъхновяващ начин красотата и уникалността на българската народна музика. Достойно си е заслужил титлата „Родопски славей”, с която могат да се похвалят само най-уважаваните гласове на фолклорната ни сцена. В последните 25 години заема множество първи места по български и международни музикални фестивали.

Осъществил и няколко международни турнета в Европа и Съединените щати, както и в Азия. В САЩ – страната на неограничените възможности, е любимец и чест гост на българската общност в Чикаго, Балтимор и Ню Йорк.

В последните две години се е впуснал и в ново поприще – развива успешно и продуцентска дейност.

Николай Славеев 5

Едни от любимите му хобита са риболова и готварството, които той с удоволствие развива на брега на яз.Доспат. А е и късметлия – често среща наслука и уловът е щедър. В профилите си в социалните мрежи  споделя със своите почитатели разнообразни и майсторски направени кулинарни изкушения както от българската, така и от европейската и южноамериканската кухня, на които биха завидели дори опитните готвачи.

Николай Славеев не пропусна и да изрази задоволството и радостта си от успешното развитие на Община Сърница в последните 6 години. Той поздрави кмета на общината г-н Бозов и целия му екип за всеотдайната и упорита работа, с която успяват да променят облика на родното ни място с всяка изминала година към все по-добро. 

Именно поради тачи причина той също е решил да инвестира тук. А и също така да даде пример на децата си, че както се казва в старата българска поговорка „камъкът си тежи на мястото” и няма по-скъпо и съкровено за човек от родния му край.

Николай Славеев 6