Побит камът

pobit.kamyk1

Побит камък е село в Южна България. То се намира в община Сърница, област Пазарджик. Създадено е с Указ 2294 на Държавния съвет на НРБ от 22 декември 1978г.
При отделяне от село Сърница в тогавашните община Сърница, Пазарджишки окръг. Село Побит камък е разположено в Западните Родопи в планински район на 30км южно от Велинград. Селото съществува като отделно населено място от декември 1978 година и носи името си от побита скала с височина около 4 метра в ливадите на местността „Азмако“. Има предположения, че скалата еменхирил и езически идол на Богинята-майка, издигнат от древните траки. Разположено в приказната долина на река Доспат, обхващаща го от всички страни, селото е обградено с планински възвишения – на югозапад „Дивите кози“, на юг извисеният на 1938мвръх Беслет, на север от селото е „Дерменка“, на изток се намират местността „Стойчов чарк“ и „Дзюле“ – между които е пътят за близката обитавана местност „Селище“а на запад е местността „Беьовото“.

Населението на Побит камък е 650 души.

Други близки населени места по течението на река Доспат са село Медени поляни от северозапад и градовете Сърница и Доспат на югоизток.

През 1950г. е открито и селско училище до 4 клас, носещо името на Никола Вапцаров, като в сградата се е намирал и магазинът, а през
1999г. училището е преместено в нова сграда, където се обучават около 100 деца от първи до осми клас.